dinsdag 31 maart 2015

Koningsdag op school: kleur(t) het schoolplein (al) oranje?!

Zijn de kinderen en hun ouders op uw school al helemaal klaar voor Koningsdag? Op 27 april is het weer zover: dan viert Nederland Koningsdag. De verjaardag van onze Koning Willem-Alexander is een feest waarbij juist ook lagere scholen oranje mogen kleuren. Hierbij 3 tips om Koningsdag extra kleur te geven dit jaar.

1. Sportieve aanloop; Koningsspelen 

Op vrijdag 24 april vindt de sportieve aftrap van Koningsdag plaats met de Koningsspelen. Elke sportieve activiteit mag, op de eigen school of misschien door een competitie te organiseren met die andere school uit uw dorp of stad.

Sportiviteit en bewegen staan voorop. Er zijn geen verplichte onderdelen op deze Koningsspelen, dus laat uw fantasie de vrije loop. Een idee is ook om de kinderen te betrekken bij het selecteren van de top 10 aan activiteiten op de Koningsspelen. Zet de vraag uit via jullie nieuwsbrief, doe een oproep per klas of laat de kinderen in de klas hun top 3 selecteren uit een lijst door de ouders, juffen en meesters samengesteld.

Geef daarbij ook ruimte voor creativiteit tijdens de Koningsspelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een prijs voor het team met de mooiste, oranje outfit. Een heuse ‘kroning’ voor de winnaars per categorie. Of een wedstrijd touwtrekken tussen ‘team Willem-Alexander’ en ‘team Máxima’.

2. Koningsontbijt: appeltjes van oranje

De dag van de Koningsspelen begint met een heerlijk Koningsontbijt op school. Zorg daarbij voor een feestelijke aankleding van schoolplein, schoolgebouw en klas.  Waarbij elke klas met vlag en wimpel slaagt voor het ‘oranje examen’ door vrolijke rood-wit-blauwe slingers, oranje toeters en een koninklijk ontbijt.

Zorg daarbij voor een gezonde mix van hartig en lekker. Bijvoorbeeld door naast oranje muisjes of kokosbrood juist ook bijvoorbeeld vers geperste sinaasappelsap, oranje kaas en appeltjes van oranje op tafel te zetten. Er zijn vast enkele ouders die gek zijn op koken en lekker eten: geef hen de ruimte om hun culinaire inbreng te leveren voorafgaand en tijdens een overheerlijk Koningsontbijt.

3. Kleurt jullie website ook oranje?

Ook de website van uw school kan tijdens de feestelijke aprilmaand best een likje ‘oranje verf’ gebruiken. Plaats het programma van het Koningsontbijt, de Koningsspelen en Koningsdag online.  En beloon inzendingen voor het Koningsontbijt met een leuke post op uw Facebook pagina.

Het selecteren van de onderdelen van de Koningsspelen kan natuurlijk ook online. Plaats de lijst met suggesties voor de sportieve aftrap van Koningsdag op Facebook en laat kinderen en ouders stemmen via likes. Hoe meer likes per onderdeel, hoe groter de kans dat dat onderdeel ook wordt opgenomen in het definitieve programma.

Tijdens Koningsdag is er vast een vader of moeder die – gewapend met iPhone of digitale camera- een aantal kiekjes wil maken van hoe oranje de school kleurt dit jaar. Ook leuk voor opa en oma die er niet bij kunnen zijn. En voor ouders die nog twijfelen over welke lagere school het beste is voor hun bijna vierjarige zoon of dochter.

Zorg voor een gekleurde aanloop en viering van Koningsdag. En doe inspiratie op via onze website of laat de adviseurs van Van Helden meedenken. Bekijk de selectie aan relatiegeschenken voor Koningsdag om uw schoolplein oranje te kleuren.

2 opmerkingen: